sivujen siirto palvelimelle

Kun sinulla on sivujen kaikki tiedostot oikein nimettyinä yhdessä kansiossa, joka tietenkin voi sisältää alikansioita, voit aloittaa sivuston siirron palvelimelle (muistithan, että kansion pääsivu on aina nimeltään index.html). Tämä käy helpoiten ftp-ohjelmalla, joka tässä on nimeltään Filezilla.

Se on luotettava avoimen lähdekoodin ohjelma ja siten ilmainen kaikenlaisessa käytössä. Muitakin vaihtoehtoja löytyy ja niitä voit halutessasi etsiä netistä.

filezillan asennus

Lataa ohjelman uusin asennus tiedosto ohjelman kotisivuilta ja valitse sieltä harmaa painike Download Filezilla Client. Sen jälkeen käyttöjärjestelmääsi sopiva vaihtoehto; yleensä .exe –pääteinen tiedosto windowsiin. Hyväksi lataus OK.lla.

Kun olet imuroinut tiedoston suorita/avaa tiedosto, hyväksy lisenssisopimuksen ehdot ja hyväksy Next –painikkeella, jos haluat kuvakkeen ohjelmasta työpöydälle muista lisätä väkänen Desktop Ícon paikkaan. Lopuksi hyväksy Install –painikkeella.

ohjelman käyttö

Ftp-ohjelman käyttöä varten tarvitset palvelimen osoitteen, käyttäjätunnuksen (-nimen) ja salasanan, jotta voit ladata tekemäsi sivut. Avaa ohjelma kuvakkeesta tai käynnistä –painikkeen kautta. Tässä vaiheessa voi koneesi tietoturvaohjelmisto kysyä voiko Filezilla käyttää verkkoa ja tämähän kannattanee sallia. Saat näkyviin kaksi hieman resurssienhallinnan näköistä ruutua, jossa on paikallinen ja palvelimen puolensa.

Seuraavaksi voit syöttää tarvittavat tiedot ao kuvassa näkyviin paikkoihin ja painaa Pikayhdistä -painiketta; näin tieto jää seuraavaa kertaa varten talteen ohjelman historia tietoihin. Näitä voit sitten hyödyntää vain painamalla oikealla olevaa pikku nuolta ja valita sieltä palvelin jonne haluat ohjelman yhdistävän. (Portti kohdan voit jättää tyhjäksi, mutta se on yleensä 21.)

Filezillan valikot

Varsinainen tietojen siirto käy helpoiten ns. Drag&Drop –menetelmällä eli hiirellä tiedostosta kiinni paikallisella puolella ja vain siirto palvelimelle. Tätä ennen on muistettava palvelimella tarkistaa missä hakemistossa ollaan, koska vain hakemistoon public_html viedyt tiedostot ja kansiot tulevat näkymään julkisessa verkossa omalla www-osoitteellasi.

Saatuasi siirron onnistuneesti suoritettua on syytä yhtyes palvelimeen lopettaa ja se onnistuu valinnalla Palvelin ja Katkaise yhteys.